Виноград користь і шкода / фото ua.depositphotos.com

До початку осені у дворах і дачах встигає соковитий і яскравий виноград. Вирощують цю культуру з давніх часів. Грона ягід можна побачити на картинах і натюрмортах епохи Відродження. Користь винограду доведена вченими і дієтологами. Кожен сорт ягоди по-своєму корисний.

Раніше УНІАН розповідав у чому користь і шкода амаранту - рідкісної і смачної крупи.

Виноград: користь ягоди

Виноград корисно їсти в свіжому вигляді, а також у висушеному (родзинки). Ці ягоди відомі високим вмістом поліфенолів і флавоноїдів. Ці речовини містяться в шкірці винограду і знижують ризик онкологічних захворювань. Особливо корисний виноград для жінок, оскільки знижує ймовірність розвитку раку грудей і яєчників.

Відео дня

Виноград зміцнює стінки судин, зміцнює нервову систему, нормалізує рівень гемоглобіну і холестерину. Користь винограду для вагітних полягає в нормалізації гормонального фону і поліпшенні роботи шлунково-кишкового тракту. Вживання ягід благотворно впливає на органи зору і дихання.

Користь винограду по сортах

Читайте такожГід по спеціях: які спеції і прянощі корисні для здоров'я, як їх вибирати і поєднувати у стравахЗелений виноград вважається найменш кислим. Він рідше викликає алергію і печію. Червоний виноград вважається найбагатшим на антиоксиданти. Він зміцнює імунітет, покращує роботу серця і нирок. Сині сорти відомі найвищим вмістом антоціанів, які мають протипухлинні та антибактеріальні властивості, а також корисні для зору.

Виноград шкода і користь / фото ua.depositphotos.com

Виноград: шкода і протипоказання

Виноград дуже корисний, але зловживати ним не варто. Дієтологи рекомендують з'їдати не більше 15 ягід в день. Виноград містить багато глюкози, тому протипоказаний при ожирінні, діабеті. Заборонено також їсти виноград при виразці, діареї, коліті, захворюваннях нирок і підшлункової залози.

Виноградний сік негативно впливає на емаль зубів, тому не можна їсти ягоди при карієсі. Після прийому фрукта бажано прополоскати рот. Виноград не можна поєднувати з молоком, динею, огірками, рибою і пивом.

Виноград смертельно небезпечний для собак. Ні в якому разі не годуйте улюбленців цієї ягодою.

Вам також може бути цікаво: