Отит-симптоми і лікування / ua.depositphotos.com

Причина отиту - бактеріальна інфекція. Через це може розвинутися запалення або невралгія. До речі, ячмінь на оці - не менш поширене захворювання, і його теж викликають бактерії. 

Люди, за хорошою традицією, звертаються за допомогою в Інтернет, а не до лікаря. Враховуючи цю звичку, ми вирішили поєднати приємне з корисним - попросили Шилкову Вікторію Василівну (дитячого і дорослого лікаря-отоларинголога) розповісти нам про те, чому з'являється отит і що робити, якщо продуло вухо.

Продуло вухо - що каже лікар

Що робити, якщо продуло вухо / ua.depositphotos.com

Серед медиків такого поняття не існує. Це народна інтерпретація захворювання, яке називається "отит".

Відео дня

Вікторія Василівна доповнює:

Отит - це запалення вуха, воно ділиться на зовнішнє, середнє і внутрішнє. Основні причини:

  • травми, подряпини слухового каналу, особливо, коли подряпини робляться нігтем;
  • попадання бактеріальної або грибкової інфекції, часто з водою в басейні або водоймі;
  • сірчані пробки - при попаданні води вони розмокають, що призводить до зниження слуху і запалення слухового каналу.

Отит - причини виникнення

Причини отиту / ua.depositphotos.com

Євстахієва труба - канал, який йде від носоглотки і підтримує тиск всередині середнього вуха. Крім того, захищає барабанну перетинку від розривів і гучних звуків.

Читайте такожНазвана небезпека м'яса і ковбаси: загроза навіть в мінімальних порціяхЗа словами Вікторії Василівни, середня частина вуха вентилюється через носоглотку. При запаленні в носі (алергічного, вірусного, бактеріального, або хронічних запальних процесах) і при ускладненому носовому диханні порушується вентиляція у вусі. Це призводить до запалення слизової середнього вуха, барабанної перетинки, утворення рідини у вусі, що з часом стає ексудатом, найчастіше в літній час це пов'язано з пірнанням, купанням у водоймах і необхідності самопродування вух.

Також частою причиною влітку є перепади температури в зв'язку з кондиціонерами, протягами. Слід не забувати про людей з хронічними запаленнями у вухах, вищевказані причини також призводять до загострень.

Болить вухо - що робити і як не пропустити симптоми

Болить вухо-що робити / фото ua.depositphotos.com

Не варто ігнорувати такі ознаки:

  • біль у вусі, області вуха;
  • зниження слуху;
  • висока температура;
  • виділення з вуха;
  • дискомфорт у вусі.

Так як причини і симптоми отиту можуть бути різними - лікування теж відрізняється, і при неправильній тактиці або при самолікуванні можна нашкодити. З огляду на, що вухо - це дуже складний орган, який виконує слухову і вестибулярну функції, лікувати потрібно правильно і в короткі терміни починати лікування у лікаря, щоб не привести до ускладнень, які можуть бути незворотними. Наприклад: зниження слуху; ураження внутрішнього вуха; хронічні запальні процеси у вусі. При сильних болях можна лише прийняти знеболююче і терміново звернутися до лікаря. 

Продуло вухо - що не можна робити

Ні в якому разі не займайтеся самолікуванням, а саме:

  • не закопуйте в вуха лікарські препарати;
  • не використовуйте народні засоби і спирт;
  • не намагайтеся прочистити слуховий прохід ватною паличкою.

Будьте гранично обережні, приймаючи душ - вода не повинна потрапити всередину вух. При погіршенні самопочуття і появі нових симптомів, негайно звертайтеся до ЛОР-у.

Вас також може зацікавити: