Помер Володимир Меньшов / pinterest.ru

Від наслідків коронавірусної інфекції на 81-му році життя помер радянський діяч культури - Володимир Валентинович Меньшов. Медики до останнього боролися за життя режисера, але, на жаль, сутичка не на життя, а на смерть була програна. І 5 липня 2021 року серце його зупинилося.

Володимир Меньшов - біографія

Юні роки Меньшова / pinterest.ru

Володимир Валентинович народився 17 вересня 1939 року в Баку (Азербайджан). Мати його була дочкою заможного селянина-кулака. Отримала всього два класи освіти в церковно-парафіяльній школі, тому була не дуже освіченою людиною. Проте, її працьовитості і любові до життя вистачало на десятьох. Після повалення царя і приходу більшовиків до влади, боячись потрапити під розкуркулення, вона покинула отчий будинок і влаштувалася на рейсовий корабель покоївкою. Там же познайомилася з батьком Меньшова, який на той момент працював помічником капітана. У 1938 році молоді одружилися, а рік по тому на світ з'явився хлопчик, який пізніше стане однією з найбільш знакових фігур в радянському кінематографі.

Народжений на Сході, він з самого дитинства був зачарований культурою і традиціями Азербайджану. Через все своє життя він проніс теплі спогади про ту країну. Пізніше режисер зізнавався, що назавжди запам'ятав аромат свіжих помідорів і соковитих шашликів, які не могли зрівнятися ні з одним дорогим парфумом.

Відео дня

В силу специфіки професії батька, який з 1939 року служив в НКВС, сім'я часто переїжджала, і в перший клас Меньшов пішов вже в Архангельську. Саме там, з малих років, Володя з головою поринув у світ книг і щодня довго затримувався в шкільній бібліотеці.

У 1950 році сім'я переїхала в Астрахань. Займатися вихованням сина батькам було ніколи, тому хлопчик був наданий сам собі. Він не змінив своєї звички і продовжував «ковтати» книги одну за однією. У той же період Меньшов познайомився з кінематографом і міг по кілька разів переглядати культові радянські картини того часу.

Меньшов - початок акторського шляху

Володимир Меньшов і Віра Алентова / pinterest.ru

Батько Меньшова був категорично проти, щоб син вступав до театрального інституту. Він хотів для спадкоємця кар'єри військового, але впертий Володимир вирішив по-своєму і поїхав до Москви. У ВДІК його не взяли через недостатній рівень підготовки, тому Меньшов повернувся в Астрахань і кілька років працював на то на шахтах у Воркуті, то матросом в Баку. У 1958 році його прийняли в Астраханський драмтеатр.

Читайте такожНа 74-му Каннському кінофестивалі покажуть дві стрічки від УкраїниУ 1961 році цілеспрямований юнак повертається до Москви і надходить у МХАТ. Цікаво, що більшість викладачів не обіцяли хлопцеві великого майбутнього і не бачили в ньому перспектив. Однокурсники твердили те ж саме. У якийсь момент майбутній режисер навіть почав замислюватися про своє рішення, але продовжував вперто йти до мети. Єдиною людиною, яка в нього повірив, була Віра Алентова. Вона, як і Меньшов, приїхала підкорювати Москву і всерйоз вважала, що у нього величезний потенціал. Молоді люди зблизилися, а через рік одружилися.

Після закінчення школи-студії Меньшов не отримав протекції від московських театрів і поїхав до Ставрополя. Алентова залишилася в столиці. Через рік Меньшов повернувся до Москви і вступив до аспірантури ВДІК-а. у 1969 році у пари народилася дочка Юлія, але 4 роки молоді батьки жили порізно - Алентова «ділила» житло з іншою актрисою, а Меньшов жив у гуртожитку без умов для сім'ї.

Володимир Меньшов - фільмографія і перші кроки в режисурі

Режисер Володимир Меньшов / pinterest.ru

За кілька років зйомок на одних майданчиках з Висоцьким, Золотухіним і Петренко, Меньшов розуміє, що пора набувати режисерський досвід. Дебютним фільмом стає «‎Розіграш» за сценарієм Семена Лунгіна. Ця історія багато років припадала пилом на полицях, режисери не хотіли знімати по ній картину. Вважали, що менторський тон не зацікавить молоде покоління.

10 січня 1977 дітище Меньшова виходить на екрани. Приголомшливий успіх, жодного вільного місця в кінозалі і хвалебні відгуки критиків - ризик режисера-початківця був виправданий. Фільм отримав комсомольську премію, як найкраща юнацька кінострічка.

Москва сльозам не вірить

Москва сльозам не вірить / pinterest.ru

Окрилений успіхом першого фільму, Володимир Меньшов приступає до зйомок другої картини. Шлях виявився тернистий і нелегкий - дружині сценарій не подобався, акторів підібрати було непросто і навіть сам режисер знімав фільм заради однієї єдиної сцени - з будильником, коли головна героїня засинає в гуртожитку, а прокидається в своїй квартирі.

У лютому 1980 року відбулася прем'єра. Критики в один голос стверджували, що фільм - «дешевка», і зняти таке може кожен. Заголовки газет «плювалися отрутою» і пророкували картині провал. Глядачі не погодилися - тільки за перший рік прокату її подивилися майже 100 000 000 громадян СРСР. Рівно через рік «Москва сльозам не вірить» удостоїлася «Оскара» в номінації «Кращий фільм іноземною мовою». Однак, Меньшов отримав статуетку тільки через вісім років.

За все своє життя Меньшов зняв не один культовий фільм. Серед найвідоміших: «Любов і голуби», «Ширлі-Мирлі», «Заздрість Богів». Взяв участь у кількох серіалах, таких як: «Нічний Дозор», «Ділянка», «Ліквідація» та інші. Це була людина, яка вміє помічати все те особливе, що є в кожному з нас. Разом з його фільмами росли цілі покоління. Ми любили, дорослішали, сміялися і плакали заодно з героями кінострічок. І точно знали, що означає «вічне».

Володимир Валентинович Меньшов

17 вересня 1939 - 05 липня 2021

- А якщо це любов, Надя?

- Кака любов?

- Така любов!(с)

Вас також може зацікавити: