Харчова непереносимість-як відрізнити від алергії і кому тест не допоможе

Навіть досвідчений висококваліфікований дієтолог не скаже людині, що таке правильне харчування – конкретно для неї. Для когось правильним буде вегетаріанство, для когось - роздільне харчування тощо.

Правильний раціон для однієї людини може виявитися неприйнятним для іншої, наприклад, якщо та людина чимось хвора, у неї є алергія або харчова непереносимість.

Відео дня

Як відрізнити харчову алергію від харчової непереносимості

Харчова непереносимість - це не алергія, а лише підвищена чутливість людини до якогось певного продукту або напою.

Симптоми харчової непереносимості проявляються як розлади здоров'я різного ступеня тяжкості: це можуть бути як досить легкі болі в животі, так і вже серйозні наслідки (наприклад, сліди крові в випорожненнях).

Читайте такожВчені встановили, що цукор може призвести до психічних відхилень"Харчова непереносимість - це цілком дозозалежне явище, яке регулюється кількістю вживаного продукту-провокатора, на відміну від алергічної реакції, при якій імунна відповідь організму з'являється від мікродози алергену", - уточнила в коментарі УНІАН Олена Зінченко, лікар-дієтолог, терапевт клініки дієтології Самойленко.

Просто кажучи, якщо у людини харчова алергія – то їй досить з'їсти і пару грам алергену, щоб одразу ж проявилися симптоми (аж до набряку Квінке або анафілактичного шоку – докладніше про них читайте нижче). А ось при харчовій непереносимості доза алергену вже повинна бути істотною: пари грам організм навіть не помітить, але великий обсяг алергену також може спровокувати алергічні або токсичні реакції.

Як діагностувати харчову непереносимість

Лікарі так пояснюють, в чому різниця між алергією і непереносимістю:

  • при харчовій алергії реакція настає стрімко (зазвичай не пізніше, ніж за дві години після того, як вжив алерген);
  • при харчовій непереносимості настає повільно, проте симптоми можуть зберігатися навіть кілька днів.

Основні алергени при харчовій алергії:

  • горіхи (найчастіше це арахіс);
  • яйця (перепелині, курячі);
  • білок коров'ячого молока і, власне, саме коров'яче молоко (рідше алергеном виступає козяче молоко);
  • соя;
  • морепродукти і ракоподібні.

"При цьому не завжди термічна обробка цих продуктів призводить до втрати ними алергенних властивостей. До того ж харчова алергія жодним чином не піддається ніякому, так скажемо, тренуванню – це явище якраз більше відноситься до харчової непереносимості", - уточнила сімейний лікар, лікар загальної практики Марія Плешакова.

Основні алергени при харчовій непереносимості:

  • барвники;
  • різні добавки до їжі (наприклад, глутамат натрію);
  • рибні продукти або фрукти, в складі яких багато гістаміну.

Симптоми харчової алергії - це свербіж шкіри, набряклість, висип, утруднене дихання або алергічний нежить, набряк Квінке або анафілактичний шок.

Симптоми харчової непереносимості - здуття живота, мігрень, сонливість, діарея і загальне нездужання.

"Є справжня харчова непереносимість - це целіакія (генетичне захворювання, при якому людина не переносить глютен), а є псевдоалергія. Найпоширеніші псевдоалергії - це непереносимість лактози і гістамінова непереносимість", - уточнила wellness-дієтолог з медичною освітою, член Національної асоціації дієтологів і нутриціологів Тетяна Кіхтєва в коментарі УНІАН.

У свою чергу Плешакова відносить до харчової непереносимості і недоліки ферментів – вроджені або придбані протягом життя (наприклад, лактозну недостатність).

Як проявляється харчова непереносимість

Президент Асоціації дієтологів України Олег Швець пояснив, що харчова непереносимість буває двох видів – імунна і неімунна. При цьому перший варіант зустрічається всього лише приблизно у 0,5% населення.

Імунна непереносимість дійсно підтверджується тестами - але призначати їх повинен виключно лікар, виходячи з клінічної картини і симптомів у пацієнта.

Неімунна непереносимість (найчастіше це непереносимість лактози, рідше – фруктози, ще рідше – реакція на інші речовини) спокійно визначається за такими симптомами, як здуття живота, нудота і/або діарея (якщо людина переїла шкідливих для неї продуктів).

Кіхтєва уточнила, що целіакія може протікати з вираженими симптомами (болі в животі, нудота, здуття, порушення стільця тощо), а може приховано - і тоді запідозрити і поставити діагноз може тільки досвідчений фахівець.

"Непереносимість лактози можна запідозрити, якщо у людини після вживання молочних продуктів, особливо молока (в ньому лактози найбільше) розвивається метеоризм, діарея. Тоді і аналізів ніяких робити не потрібно - клінічна картина чітка та зрозуміла, і людині потрібно виключати молочні продукти", – пояснила Кіхтєва.

Буває, що симптоми змащені: одні молочні продукти нормально переносяться, на інші кишечник реагує підвищеним газоутворенням. У такому випадку необхідний генетичний тест на переносимість лактози і дихальний тест, пояснила лікар.

Читайте такожКавун: користь і шкода ягоди, як правильно вибиратиWellness-дієтолог додала, що непереносимість гістаміну може проявлятися по-різному: висип то з'являється, то ні – причому не зрозуміло, на які саме продукти.

Поява висипу, почервоніння на шкірі/слизових, свербіння, головний біль, порушення сну – все це можуть бути симптоми непереносимості гістаміну, розповіла експерт.

"Гістамін є в продуктах харчування - це вина, шампанське, витримані сири, сухофрукти, консерви, всі продукти тривалого зберігання. І якщо ви з'їдаєте щось із перерахованого вище і з'являється дискомфорт - можливо це прояв непереносимості на гістамін. Достовірно можна перевірити за допомогою проб на гістамін, аналізу на фермент, гістамін і мікрофлору. Призначає такі аналізи лікар", - також підкреслила Кіхтєва.

Харчова непереносимість: скільки коштує тест і що він дає

Купити тест на харчову непереносимість можна і за 320 грн (тест-смужки - в аптеці), і за 4767 грн (на prom.ua, наприклад, саме стільки коштує експрес-тест для визначення харчових алергенів). Остання ціна вже безумовно кусається. Але є ціни і вище.

Як уточнила Кіхтєва, зараз популярні аналізи на імуноглобуліни G, ціна яких - від 300 євро і вище.

"Зараз ще дуже модні аналізи на імуноглобуліни G: вони допомагають визначити продукти, які ви індивідуально не переносите, і такі продукти можуть викликати хронічне запалення. Але через те, що немає великої наукової доказової бази таких досліджень, а коштують вони від 300 євро (близько 10000 гривень за нинішнім курсом – ред.) і вище, то я в своїй практиці використовую такий метод виявлення харчової непереносимості, як елімінаційно-провокаційну дієту. Це безкоштовна і найкраща діагностика на сьогоднішній день будь-якої алергії", - розповіла Кіхтєва.

Існують і інші тести на харчову непереносимість. Але їх експерти також вважають не надто надійними.

"Аллергопанель (АЛЕКС 2 тест) не несе ніякої достовірної інформації про наявність непереносимості. Це звичайні антитіла, які виробляються вашим організмом при контакті з продуктом. Тобто, якщо ви любите і їсте багато печериць, наприклад, не дивуйтеся, що вони будуть в червоній зоні", - пояснила в свою чергу Зінченко.

При цьому вона підкреслила, що існують і продукти, які за рахунок вмісту такого біогенного аміну як гістамін, можуть викликати ту саму непереносимість. Цей перелік має відкритий доступ, і на них варто звертати увагу при появі вищевказаних симптомів.

"Але аналіз тут не потрібен. Тільки нотатки в телефоні або блокнот із ручкою для ведення харчового щоденника і відстеження реакції. При виключенні можливого винуватця позитивний ефект настане вже в перші дні", - додала Зінченко.

Не надто корисною тратою грошей, часу і сил вважає тести на харчову непереносимість і президент Асоціації дієтологів України Олег Швець.

"Тести, які проводяться генетично, вони взагалі не говорять про те, є у людини непереносимість лактози або її немає. Вони кажуть, що у людини є поліморфін генетичний, який коли-небудь може реалізуватися у вигляді непереносимості лактози. Яка знову ж таки проявиться на вживання великої кількості молочних продуктів", - пояснив Швець.

У свою чергу непереносимість фруктози найчастіше можна діагностувати за діареєю та деякими іншими симптомами, додав глава українських дієтологів. За його словами, в цьому випадку більш інформативний водневий дихальний тест.

Чим небезпечні тести на харчову непереносимість

У загальному і цілому, більшість сучасних експертів вважають тести на харчову непереносимість необов'язковими для постановки діагнозу. А президент Асоціації дієтологів нашої країни навіть вважає, що вони певною мірою шкідливі.

Читайте такожНазвано п'ять найкращих продуктів для розвитку дитячого мозку"Найбільш тривожний тренд на сьогоднішній день - це те, що батьків дітей, у яких бувають тривожні симптоми у вигляді діареї та тяжкості після їжі (що абсолютно нормально й іноді трапляється у дітей) - такі батьки йдуть шукати у дітей хвороби. І деякі медичні кадри їм в цьому сприяють. Ось вони і проводять такі генетичні тести. Там знаходяться певні поліморфізми - і кажуть, що у дитини є непереносимість лактози, хоча та може спокійно пити молоко, у неї немає ніяких симптомів. І далі цю дитину батьки починають годувати безлактозними продуктами", - розповів Швець.

Подібна ситуація обертається як мінімум двома негативними наслідками. По-перше, дитина втрачає в соціалізації (адже вона вже "не така, як усі"). По-друге, вона втрачає через те, що не споживає молочні продукти, а, значить, її організм недоотримує калій, кальцій та інші корисні речовини.

"Це дуже погана тенденція", - підкреслив Швець.