Ціна на FED-тест майже досягла середньої місячної зарплати в Україні. Але чи вартий він таких грошей і коли в ньому точно немає сенсу - пояснили лікарі.
Вартість тесту на харчову непереносимість стартує від 300 гривень – і сягає кількох тисяч гривень. Наприклад, тест на імуноглобуліни G коштує від 300 євро і вище, уточнила член Національної асоціації дієтологів і нутриціологів, wellness-дієтолог з медичною освітою Тетяна Кіхтєва. За нинішнім курсом, це майже 10 тисяч гривень – або практично середня заробітна плата за червень по Україні.
У той же час досвідчені дієтологи вважають, що ціна тесту на харчову непереносимість не відповідає його ефективності. У переважній більшості випадків харчова непереносимість визначається за допомогою звичайної (і абсолютно безкоштовної) дієти, розповіли експерти УНІАН в матеріалі Харчова непереносимість: як її визначати і кому можна не витрачатися на тест.
Аналогічно - за допомогою дієти - виявляється і харчова алергія.
Читайте такожВчені назвали п'ять факторів, що зменшують розмір мозку людини
А президент Асоціації дієтологів України Олег Швець навіть вважає, що тести на харчову непереносимість певною мірою небезпечні.
Він пояснив, що генетичні тести практично завжди знаходять якісь відхилення, якісь генетичні поліморфіни, які в майбутньому можуть реалізуватися (а можуть і не реалізуватися) у вигляді непереносимості тієї чи іншої речовини (лактози, фруктози тощо). Після чого людина переходить, наприклад, на безлактозну дієту – тим самим позбавляючи свій організм кальцію, калію та інших корисних речовин, які просто необхідні для нормального функціонування людини.
Раніше ООН повідомила, що здорове харчування недоступне майже половині населення планети. Головні причини голоду, недоїдання і відсутності доступу до здорових і корисних продуктів харчування – це бідність, соціальна нерівність, високі ціни на продовольство, збройні конфлікти і природні катастрофи, в тому числі пов'язані зі зміною клімату. Ситуацію посилила пандемія COVID-19.
Фахівці назвали здорові звички, які насправді скорочують життя. Вчені вже довели, що високе споживання червоного і обробленого м'яса може збільшити ризик злоякісної пухлини кишечника на 20-30%, додала вона.