Пивне питання: все, що потрібно знати про ель

12:00, 15 травня 2017
Вікно
212 0

Темне, світле, нефільтроване, бочкове – зазвичай наші знання про пивні сорти не заходять далі за цей стандартний набір. Насправді ж, світ пива куди ширший і відмінностей між сортами – чимало.

Крафтове пиво захопило майже всі бари країни, але й досі мало хто може пояснити, чим воно відрізняється від звичайного.

Темне, світле, нефільтроване, бочкове – зазвичай наші знання про пивні сорти не заходять далі за цей стандартний набір. Насправді ж, світ пива куди ширший і відмінностей між сортами – чимало. Та перш за все слід розібратись в тому, що таке крафтове пиво.

Що таке крафтове пиво

Зараз цей термін використовують стосовно майже усіх авторських сортів напою, але не завжди цей підхід правильний. Насправді ж "крафтове пиво" – термін міжнародний. В Європі це такий напій, головною причиною створення якого було не отримання прибутку, а сам творчий процес пивоваріння. Тобто, це не звичайні "комерційні" напої, це - пиво для поціновувачів його самобутнього смаку.

Американський підхід до визначення терміну "крафтове пиво" полягає у тому, що основою напою має бути солод (не менше 50%). Використання ж домішок повинно бути спрямоване на поліпшення і ускладнення смаку, а не навпаки. Тобто при варінні крафтового пива, крім води солоду і хмелю, можна використовувати прянощі, цукор, квіти, фрукти та інші варіанти сировини.

Крім цього, крафтовим пиво робить не лише використання спеціальної технології, а ставлення виробника до споживача. Для компаній, що виготовляють крафтове пиво, важливим аспектом є спілкування зі своєю аудиторією, формування культури вживання пива.

Основою сучасного крафту в пивоварінні є ель. Але більшість людей не може дати чітку дефініцію цьому напою, плутаючи його то з темним пивом, то з лагером.

В чому різниця між елем та лагером

Ель (Ale) та лагер (Lager) – дві найбільші групи, до яких належать усі сорти сучасного пива. Тож, щоб не обрав сучасний споживач, можна з впевненістю сказати, що в його кухлі опиниться або ель, або лагер.

Історія створення елю

Зрозуміти різницю між двома видами напою не так вже й важко – питання полягає у способі бродіння. Саме завдяки цьому ель з'явився набагато раніше, ніж лагер. Річ у тім, що в часи Середньовіччя не було холодильників, тому пиво бродило при більш високих температурах, ніж зараз.

Ель – пиво верхнього бродіння. Воно бродить при відносно високій температурі – від 15 градусів. Його історія сягає часів гарячого шумерського пива. Шумери не додавали до напою хміль, тому процес бродіння був швидший. Близька до сучасної технологія бродіння з'явилася вже в XV ст. в Англії. Хоча і в Туманному Альбіоні в ель не завжди додавали хміль, замінюючи його різноманітними травами. А от без елевих дріжжів ель неможливий. Саме завдяки ним, а також підвищеній температурі бродіння, елі відрізняються відчутним ароматом та вираженою хмільною гірчинкою, за що їх так шанують поціновувачі справжнього крафту.

У наші дні ель поширений в основному в Британії та США. Там безліч його сортів, є й англійські, й ірландські, й шотландські. Є і елі відомі на весь світ – наприклад, сорти портер або стаут. До слова, якісні елі варять не тільки в Британії, є і американські сорти.

Існує два стилі варіння елю – англійський та американський. Не дивлячись на те, що батьківщиною елю вважають Англію, за новими даними Асоціації пивоварів (Brewers Association), Америка стала абсолютним лідером по кількості крафтових пивоварень в світі. Більше п'яти тисяч пивоварень готують неймовірну кількість сортів елю. Тому не дивно, що саме США задають тон в промисловому пивоварінню.  Що цікаво, ель відрізняється вираженою гірчинкою, особливо його американські сорти – гіркота в них може сягати 70 BU (пивні одиниці гіркоти). І виражена гірчинка, яка збалансовано поєднана з основним тілом смаку, дуже цінується сереж крафтових пивоварів.

Лагер, в свою чергу, – це пиво низового бродіння. Воно бродить за температури від 5 до 15 градусів. В окремих випадках ця температура може опускатися практично до 0. Технологія для виробництва лагера була винайдена німецькими ченцями в Середні віки. Значна частина сортів, що продаються у нас в країні – відноситься до лагеру.

Зараз в крафтових пивоварнях віддають перевагу саме сортам елю, адже їх смак набагато різноманітніший. Існує два стилі варіння елю – англійський та американський. Відповідно, кожен з них має свої особливості.

Сорти елю

Більше половини існуючих сортів пива – ель. Найпопулярніші сорти елю:

●             India Pale Ale – дуже хмільний сорт елю, завдяки чому пиво має багатий аромат та пряний смак з приємною гірчинкою.

●             American pale ale – пиво світлого кольору з приємним пряним смаком.

●             American amber Ale – ель яскравого бурштинового кольору з легким карамельним присмаком, що гармонійно балансує між солодовим смаком та гірчинкою. 

●             Пейл ель – англійський ель світлого бронзового кольору з легким пряним смаком.

●             Біттер – дуже хмільний ель світло-бурштинового кольору з сухим присмаком та явною гірчинкою.

●             Бельгійський ель (ламбик) – ель багряного кольору з солодкуватим фруктовим присмаком.

●             Німецький ель – ель мідного кольору з легким солодко-кислим присмаком.

●             Портер – пиво темного кольору з яскраво вираженим винним присмаком.

●             Стаут – темний сорт елю з приємним присмаком солодкого еспрессо.

Як з елем в Україні

В Україні елі тільки розвиваються, але ми з радістю для себе побачили, що тенденцію крафтових пивоварень підхоплюють і відомі виробники, такі як Львівське. Так нещодавно легендарна українська пивоварня випустила ель Robert Doms, що створений в американському стилі пивоваріння. 

Як бачимо, Україна вже впевнено крокує шляхом крафтового пивоваріння, чому  ми неймовірно раді.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter